BIC-lid De Stadsboerderij genomineerd voor Ekoland Innovatieprijs
Geplaatst op: 16-01-2012

BIC-lid De Stadsboerderij in Almere van Tom Saat en Tineke van den Berg is één van de vier genomineerden voor de vijfde editie van de Ekoland Innovatieprijs. De andere genomineerden zijn Onstaheerd, Hansketien en Ecofields. De Ekoland Innovatieprijs wordt feestelijk uitgereikt op woensdag 18 januari a.s. om 20.00 uur op de BioVak in de IJsselhallen te Zwolle op het Horeca terras.
 
Gestart vanuit het niets
Tom en Tineke startten hun akkerbouwbedrijf met vleesvee ruim 15 jaar geleden uit het niets. “We komen niet van de boerderij en zochten een plek om zelf te starten. Wij kunnen hier gronden pachten van Almere, en in ruil daarvoor werken we met het gezicht naar de stad. De stad en De Stadsboerderij hebben elkaar nodig.” De idealen en het doorzettingsvermogen van de ondernemers Tom en Tineke leverde een zeer innovatieve en succesvolle stadsboerderij op. Naast de ruim 140 hectare biologisch-dynamische akkerbouw kunnen verschillende initiatieven en ondernemers aansluiten en opbloeien. Het akkerbouwgedeelte is redelijk extensief, met het oog op de bodemvruchtbaarheid, maar wel gericht op kwaliteitsproducten. Met in totaal drie boeren beheerst De Stadsboerderij de markt voor eerstejaars biologische plantuitjes, een arbeids- en kapitaalsintensieve teelt die altijd voorrang krijgt op het bedrijf. Daarnaast specialiseert De Stadsboerderij zich in teelten voor de babyvoeding, waarvoor zeer strenge kwaliteitseisen gelden.
 
Kringloop
Omdat een dergelijk akkerbouwbedrijf goede mest nodig heeft, houden Tom en Tineke ruim 50 moederdieren en bijbehorend jongvee van het rundveeras Marchigiana. Dit zelfredzame ras kan goed uit de voeten op de ruim 500 hectare begrazingsgebied in het Hulkesteinse Bos. Nu in de winter liggen de koeien in de ruime potstal, en vreten ze onder andere de resten van de suikermaïs na verwerking in de eigen fabriek van Tom en Tineke en andere boeren uit de regio. Zo sluiten de ondernemers op de Stadsboerderij zoveel mogelijk alle kringlopen.
 
Publieksfunctie
Bij de landbouwactiviteiten houden Tom en Tineke meteen rekening met de vele bezoekers: zo is de voergang in de stal extra breed vanwege de publieksfunctie en is meteen een leslokaal aan de stal gebouwd. Het vlees van de runderen wordt in eigen boerderijwinkel en op de boerenmarkt afgezet. “Elke drie weken brengen we zelf zo’n twee dieren naar de slager.” Productinnovaties als ‘ossenworst’ zijn gewild onder klanten. De Stadsboerderij is mede-initiatiefnemer van de Biologische Boerenmarkt op landgoed de Kemphaan, een goedlopende markt die inmiddels lekker beschut wordt gehouden onder de kap van de nieuwe landbouwschuur met voorhuis. Dit voorhuis met boerderijkeuken en ontvangstruimten voor bezoekers en zorg is de nieuwste investering op De Stadsboerderij, en biedt plek aan enthousiaste makers van lokaal voedsel, zoals de ambachtslieden van Almeerse Weelde. Het dak van de landbouwschuur met voorhuis ligt vol zonnepanelen, en een warmte-koude uitwisselingsinstallatie in de grond regelt de temperatuur. Met bezoeken van ruim 100 schoolklassen per jaar, een groot oogstfeest, zorg, verkoop in winkel en op de boerenmarkt op eigen erf, theatervoorstellingen, ruimte voor kindervakanties en ‘koepraatjes’ op koopzondagen plus zonnepanelen met burgerfinanciering is De Stadsboerderij een veelzijdig bedrijf.
 
Ruimte voor nieuwe initiatieven
Voor nieuwe initiatieven bieden Tineke en Tom ruimte aan organisaties en ondernemers, zoals Jelmer ‘de koekenbakker’ die de boerderijkeuken vult met heerlijke geuren en het graan van de boerderij gedeeltelijk verwerkt. Of Ad en Victor, die de werkplaats inrichten waar zo’n acht jongeren een jaar lang kunnen werken aan het onderhoud van de boerderijmachines of in houtbewerking. Wel passend bij het idee van de boerderij. Want: “de activiteiten die we, samen met andere ondernemers, ontwikkelen hebben altijd een relatie met de echte boerderij. We zijn geen partycentrum,” stelt Tineke resoluut. “We brengen de doodnormale principes van de biologische landbouw in de praktijk,” vult Tom aan. “Een publieksfunctie was altijd al ons ideaal.” Hun vriendelijke aanpak met een serieus en grootschalig landbouwbedrijf heeft stadslandbouw in Almere en de rest van Nederland op de kaart gezet. Voor de inrichting van de nieuwe wijk aan de oostkant van de stad Almere is stadslandbouw intussen één van de leidende principes. www.stadsboerderijalmere.nl
 
---
Ekoland is het onafhankelijke vakblad voor de biologische keten, en zij reikt nu voor de vijfde keer de Ekoland Innovatieprijs uit aan biologische boeren en tuinders die inspireren met slimme innovaties of een uitstekend samenhangende aanpak. De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit oud-akkerbouwer Jan de Veer en oud-veehouder Jan Spaans uit Kees van Veluw, Geertje Schlaman en Maria van Boxtel. Bezoekers aan de BioVak kunnen kennismaken met de genomineerden tijdens de presentatie op woensdag 18 januari in zaal 4 van 15.00 tot 16.00 uur.